Енергетската транзиција – помеѓу амбиците и заканите по енергетската сигурност

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

И покрај амбициите за енергетска транзиција и декарбонизација,  актуелната енергетска криза не враќа чекори наназад во потпирањето на фосилните горива, кои како што изгледа и во наредните 10 години ќе бидат нашиот примрен ресурс за производство на ел. енергија. Зеленото … Повеќе

Промовиран е првиот извештај во сенка за Поглавје 27

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

На 30.11.2021 со почеток во 11 часот, се одржа промоцијата на првиот извештај во сенка за Поглавје 27 – животна средина и климатски промени, изработен во рамките на граѓанската платформа на граѓански организации – Платформа 27 Извештајот дава препораки кои … Повеќе

Покана за промоција на првиот извештај во сенка за Поглавје 27

објавено во АКТИВНОСТИ, ОБЈАВИ | 0

Почитувани, Ве покануваме да ја проследите промоцијата на првиот извештај во сенка за состојбата со усогласувањето и спроведувањето на законодавството за Поглавје 27 – животна средина и климатски промени во Македонија. Промоцијата на извештајот ќе се одржи на 30.11.2021, во 11ч, … Повеќе

Во пресрет на ОН Конференцијата на страните за климатски промени (СОР26) – Да се обединиме за климатските промени!

објавено во АКТИВНОСТИ, ОБЈАВИ | 0

Во периодот од 31 октомври до 12 ноември – ќе се одржи 26та конференција на страните на Обединетите Нации (СОР26) во Глазгов, Шкотска. Целта на конференцијата е да ги поттикне земјите да ја забрзаат акцијата кон целите на Парискиот договор … Повеќе

Конференција за квалитет на воздухот и здравствени ризици од загадувањето на воздухот во затворени простории

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени организира конференција на тема: „Квалитет на воздухот и здравствени ризици од загадувањето на воздухот во затворени простории“. Главната цел на конференцијата е да се подигне свеста за загадувањето на воздухот во затворените простории и потребата од развој … Повеќе

ЈАВЕН ПОВИК за избор на најдобра бизнис идеја и поддршка за започнување на бизнис

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени објавува јавен повик за учество на млади лица во натпревар за најдобра бизнис идеја и поддршка за отпочнување бизнис. Најдобрите три апликации ќе бидат наградени и ќе добијат поддршка за започнување сопствен бизнис. Повикот се отвара … Повеќе