Оддржан завршен настан на проект за одржливост

објавено во АКТИВНОСТИ, ОБЈАВИ | 0

Завршниот настан за проектот „Поттикнување одржливи начини на работа во новата дигитална ера“ спроведуван од Центар за климатски промени во соработка со Геосфера од Битола и БИКЦ од Сандански, Бугарија а беше финансиран преку Националната Агенција за европски образовни програми … Повеќе

Анкета за испитување на јавното мислење на граѓаните на Македонија за Зелена Агенда

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени во соработка со партнерите Еко зелено движење, Геосфера, Екотуризам – 2016 Охрид, Креактив, Фондација за локален развој и развој на информатички технологии, Национален ромски центар и Ецо ацтион спроведува истражување во рамките на проектот „Регионално партнерство … Повеќе

Работилници во Општина Центар, Прилеп и Демир Капија

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Со одлична интеракција меѓу експертите и учесниците во општините Центар, Прилеп и Демир Капија успешно ги спроведовме работилниците за „Спроведување на активностите и ажурирање на Локалните планови за енергија и клима“. На работилниците, кои се одржуваат во рамки на проектот … Повеќе

CBAM – прилагоди се или плати: Започна транзицискиот период за воведување на прекугранична такса на јаглерод

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Што претставува CBAM? Механизмот за регулирање на прекуграничните емисии на јаглерод (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM) наложува оданочување на вградените емисии со ефектот на стаклена градина (GHG) во производите кои се увезуваат на пазарот на Европската унија. Овој механизам … Повеќе

Спроведена дводневната обука за микро, мали и средни претпријатија

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за Климатски промениуспешно ја заврши дводневната обука за микро, мали и средни претпријатија. Главната цел на оваа обука беше да се едуцираат бизнисите со цел да осознаат начини за значителни намалувања на трошоците преку искористување на енергетската ефикасност и … Повеќе

Мапирањето на ризиците во Општина Центар

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Успешно го реализиравме мапирањето на ризиците кои се однесуваат на природните катастрофи предизвикани од климатските промени во рамките на проектот „Зголемување на отпорноста кон климатските промени на локално ниво“, финансиран преку проектот Граѓанските Организации во акција за климатски промени, имплементиран … Повеќе

Бесплатна обука „НАМАЛЕНИ ТРОШОЦИ ЗА ЕНЕРГИЈА ЗА ПОГОЛЕМА КОНКУРЕНТНОСТ НА ВАШИОТ БИЗНИС“

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Одлична можност за микро, малите и средни претпријатија. Пријавете се на дводневната бесплатна обука која има за цел да Ви овозможи подобрување на енергетската ефикасност и да Ви ги доближи можностите за искористувањето на обновливи извори на енергија во Вашите … Повеќе

Мапирање на критични точки во Општина Демир Капија

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Со мапирање на критичните точки во регионот од општина Демир Капија направивме значаен исчекор кон градење на поотпорна иднина наспроти климатските промени, како дел од тековниот проект „Зголемување на отпорноста кон климатските промени на локално ниво“ Во заеднички напор се … Повеќе

Мапирање критични точки во Општина Прилеп

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Еко поздрав од Прилеп. Како дел од нашиот проект „Зголемување на отпорноста кон климатските промени на локално нив“  остваривме средба со претставници од Секторот за урбанизам и претставник на ЦУК за да разговараме за вистинските критични точки во овој регион. … Повеќе

Повик за микро, мали и средни претпријатија за приклучување кон бесплатна обука и совети за подобрување на енергетската ефикасност и управувањето со енергија во своите претпријатија

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени како дел од проектот „Активност за јакнење на деловниот екосистем“ финансиран од УСАИД, а имплементиран во соработка со Консалтинг за стратешки развој распишува:   ЈАВЕН ПОВИК за вклучување на заинтересирани компании во обука за обезбедување услуги за енергетска ефикасност, подобро управување со … Повеќе

Спроведена дводневна обука на тема „Зајакнување на капацитетите на локалниот младински совет во еколошки и еко-активизам“

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Во рамките на проектот „Младински активизам за позелени општини“ одржавме зелена обука во Europe House Kriva Palanka. Дискутиравме за клучните прашања со отпадот и енергијата a со тоа ги поттикнавме од локалниот младински совет на Крива Паланка активно да учествува … Повеќе

Анкета за испитување на јавното мислење за начините за адаптација кон климатските промени и намалување на емисиите на стакленички гасови во Град Скопје, Општина Куманово и Општина Берово.

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени, во рамките на соработката со Проектот “ЕУ за енергетска транзиција – Пакт на Градоначалници од Западен Балкан и Турција” кој се спроведува од страна на GIZ, подготви анкета за испитување на јавно мислење за начините за … Повеќе

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ИЗБОР НА 3 ОПШТИНИ ЗА ИЗРАБОТКА НА ЛОКАЛНИ ПЛАНОВИ ЗА ЕНЕРГИЈА И КЛИМА

објавено во АКТИВНОСТИ, ОБЈАВИ | 0

Центар за климатски промени објавува повик за избор на 3 општини во Република Македонија за кои ќе се изработи Локален план за енергија и клима (ЛПЕК). Активноста се спроведува во рамките на проектот „Зголемување на отпорноста кон климатските промени на … Повеќе

Одржливите практики во секојдневното работење неопходни за исполнување на целите за одржлив развој

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Кога станува збор за заштита на животната средина, намалување на јаглеродниот отпечаток како и ефикасно користење на природните ресурси, бизнисите имаат клучна улога. И тоа не само затоа што значајно влијаат врз состојбата со животната средина туку и затоа што … Повеќе

Анализа на навиките за штедење на енергија во домаќинствата!

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Започнуваме со ново истражување поврзано со навиките за штедење на енергија во домаќинствата. Целта на истражувањето е го добиеме вашето мислење во врска со потрошувачката на енергија во вашите домови, но и да ги анализираме Вашите навики за користење на … Повеќе

Завршна конференција на проектот „Развивање и имплементација на здравствен индекс за загадување на воздухот во прекуграничниот регион – (TRAP)“

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

На 8 јули со почеток од 11ч. во хотелот ,,Капри’’ во Битола се одржа завршна конференција на проектот „Развивање и имплементација на здравствен индекс за загадување на воздухот во прекуграничниот регион“– (TRAP). Во рамките на конференцијата беше  претставен планот за … Повеќе

Работилница на тема „Како да го подобриме управувањето со отпадот на локално ниво“

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

На ден 28.06.2022 се одржа работилница на тема: Како да го подобриме управувањето со отпадот на локално ниво.   Работилницата ја отвори г-ѓа Бојана Станојевска Пецуровска која ги презентираше мерките кои досега се предложени во планските документи и што од нив … Повеќе

ЗЕЛЕНА ТРАНЗИЦИЈА – Акцелераторска програма за зелени бизниси!

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени во соработка со ПСМ Фондација започна со програма за зелена транзиција. Сите заинтересирани млади лица и претприемачи треба да се регистрираат преку пополнување на апликација најдоцна до 2 јули 2022 година. Акцелераторската програма за зелени бизнис идеи … Повеќе

Перспективите на ОИЕ во Северна Македонија – како да се зголеми користењето на ОИЕ во финалната потрошувачка на енергија?

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

ИЗМЕНИТЕ И ДОПОЛНУВАЊАТА НА ДИРЕКТИВАТА ЗА ОБНОВЛИВИ ИЗВОРИ НА ЕНЕРГИЈА RENEWABLE (Renewable Energy Directive – REDII) посочува збир од цели и активности насочени кон забрзување на енергетската транзиција декарбонизација на економијата. Актуелниот предлог на REDII, предвидува зголемување на целта на … Повеќе

Работна средба за Индустриско загадување и управување со ризик

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени ја организираше работна средба за Индустриско загадување и управување со ризик на тема: Како до подобра изработка на квалитетни А и Б еколошки дозволи со примена на најдобрите достапни технологии (НДТ) и како да се постигне … Повеќе

Енергетската транзиција – помеѓу амбиците и заканите по енергетската сигурност

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

И покрај амбициите за енергетска транзиција и декарбонизација,  актуелната енергетска криза не враќа чекори наназад во потпирањето на фосилните горива, кои како што изгледа и во наредните 10 години ќе бидат нашиот примрен ресурс за производство на ел. енергија. Зеленото … Повеќе

Промовиран е првиот извештај во сенка за Поглавје 27

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

На 30.11.2021 со почеток во 11 часот, се одржа промоцијата на првиот извештај во сенка за Поглавје 27 – животна средина и климатски промени, изработен во рамките на граѓанската платформа на граѓански организации – Платформа 27 Извештајот дава препораки кои … Повеќе

Покана за промоција на првиот извештај во сенка за Поглавје 27

објавено во АКТИВНОСТИ, ОБЈАВИ | 0

Почитувани, Ве покануваме да ја проследите промоцијата на првиот извештај во сенка за состојбата со усогласувањето и спроведувањето на законодавството за Поглавје 27 – животна средина и климатски промени во Македонија. Промоцијата на извештајот ќе се одржи на 30.11.2021, во 11ч, … Повеќе

Во пресрет на ОН Конференцијата на страните за климатски промени (СОР26) – Да се обединиме за климатските промени!

објавено во АКТИВНОСТИ, ОБЈАВИ | 0

Во периодот од 31 октомври до 12 ноември – ќе се одржи 26та конференција на страните на Обединетите Нации (СОР26) во Глазгов, Шкотска. Целта на конференцијата е да ги поттикне земјите да ја забрзаат акцијата кон целите на Парискиот договор … Повеќе

Конференција за квалитет на воздухот и здравствени ризици од загадувањето на воздухот во затворени простории

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени организира конференција на тема: „Квалитет на воздухот и здравствени ризици од загадувањето на воздухот во затворени простории“. Главната цел на конференцијата е да се подигне свеста за загадувањето на воздухот во затворените простории и потребата од развој … Повеќе

ЈАВЕН ПОВИК за избор на најдобра бизнис идеја и поддршка за започнување на бизнис

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени објавува јавен повик за учество на млади лица во натпревар за најдобра бизнис идеја и поддршка за отпочнување бизнис. Најдобрите три апликации ќе бидат наградени и ќе добијат поддршка за започнување сопствен бизнис. Повикот се отвара … Повеќе

Платформа 27 во медиумите -Интервју со м-р Јадранка Иванова: Колку проблемите во областа на животната средина нè оддалечуваат од ЕУ?

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

За Платформа 27 и ситуацијата со животната средина и пристапувањето во ЕУ, пишуваше Порталот Порта 3, каде на прашањата за тоа колку проблемите во животната средина не оддалечуваат од ЕУ одговараше г-ѓа Јадранка Иванова, експерт за апроксимација на законодавството во областа на … Повеќе

Одржана работилница за граѓанските организации за зајакнување на капацитетите за следење на преговорите за Поглавје 27

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

25.12.2020 година, Центар за климатски промени го организираше првиот семинар за граѓански организации за зајакнување на капацитетите за следење на преговорите за Поглавје 27во рамките на проектот „Граѓанска платформа за следење на преговорите за Поглавје 27“, финансиран од Цивика Мобилитас. … Повеќе

Едукација за внатрешното загадување на воздухот во основните училишта од Карпош

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Во ООУ „Братство“ од Општина Карпош се одржа првата едукативна презентација за внатрешното загадување на воздухот. Презентацијата на тема „Воздухот во моето училиште“ е прва од планираните презентации кои ќе се реализираат во сите основни училишта од Општина Карпош. Настанот … Повеќе

ПОВИК за граѓански организации за приклучување кон платформата за следење на ЕУ преговорите за Поглавје 27

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени објавува Повик за граѓански организации (ГО) кои работат на полето на животната средина, одржливиот развој, енергијата и земјоделството, со цел приклучување кон граѓанската платформа за следење на ЕУ преговорите за Поглавје 27 – животна средина и … Повеќе

UNFCCC Дијалог на тема „Трка до нула“

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Од 9ти до 19ти ноември Шампионите за климатска акција одржуваат Дијалог на тема „Трка до нула“, во тесна соработка со Партнерството од Маракеш. Со цел што поголема инклузивност настаните се одржуваат низ повеќе временски зони овозможувајќи различни говорници од целиот … Повеќе

Пуштена во употреба новата мониторинг станица за следење на квалитет на амбиентниот воздух

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Четврток, 15ти Октомври 2020 година во Гевгелија беше одржана официјална церемонија по повод пуштањето во употреба на новата мониторинг станица за следење на квалитет на амбиентниот воздух. Набавката на оваа станица е реализирана во рамките на проектот „Развивање и имплементација … Повеќе

Се одржа информативната сесија за Платформата за Поглавје 27

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

На 28 септември 2020 година се одржа информативна сесија за претставниците на граѓанските организации се со цел нивно информирање за целите на проектот и можностите за вклучување во истиот. Кратко претставување на проектните активности обезбеди Филип Стојановски, координатор на проектот, … Повеќе

ЦКП отпочнува со спроведување на проектот „Зголемување на свеста за внатрешното загадување на воздухот во основните училишта во Република Северна Македонија“

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

На денот на животната средина Центар за климатски промени го потпиша договорот за спроведување на проектот „Зголемување на свеста за внатрешното загадување на воздухот во основните училишта во Република Северна  Македонија“. Проектот е финансиран од Австралиска Амбасада во Белград во … Повеќе

Центар за климатски промени ја усвои политиката за заштита на деца

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

  Центар за климатски промени со помош на Мрежата на организации за деца на Србија (МОДС) ја усвои политиката за заштита на деца. ЦКП ќе се раководи согласно политиката при спроведување на активности, програми и проекти. Политиката за заштита на … Повеќе

Остварени први посети во компаниите со цел подготовка на зелените акциски планови во компаниите

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Во периодот од 13 – 14  февруари 2020 година, проектниот тим на ЦКП заедно со одговорниот експерт Доц. Д-р Даниела Младеновска беа во теренска посета на петте компании за кои ќе се изработуваат акциски планови. За време на оваа посета … Повеќе

Избрани се пет компании за кои ќе се изработат зелени акциски планови

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Во текот на месец февруари 2020 година пет компании од Македонија ќе ги добијат своите зелени акциски планови за примена на концептот за зелена економија кои се изработуваат во рамките на проектот „Подобрување на капацитетите на граѓанските организации за имплементација … Повеќе

ЈАВЕН ПОВИК за изработка на зелени акциски планови за компании

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени – Гевгелија во рамките на проектот „Подобрување на капацитетите на граѓанските организации за имплементација на концептот за зелена економија“, суб-грантиран во рамките на проектот „GEAR – Зелена економија за развој на регионот“ објавува јавен повик за … Повеќе

Подготвен e “Извештај за моментална состојба за примена на концептот за зелена економија во компаниите во Македонија”

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Извештајот за моментална состојба за примена на концептот за зелена економија во компаниите во Македонија кој беше подготвуван во периодот од 1 октомври – 31 декември 2019 година дава приказ за моменталната состојба во малите и средни претпријатија за примена … Повеќе

Спроведена обука за компании на тема: „Примена на концептот за зелена економија во мали и средни претпријатија“

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени – Гевгелија во рамките на проектот „Подобрување на капацитетите на граѓанските организации за имплементација на концептот за зелена економија“ на 24.12.2019 во Скопје, организираше еднодневна обука за компании за примена на концептот за зелена економија. Дваесет … Повеќе

Обука за примена на концептот за зелена економија во мали и средни претпријатија

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

На 24 декември 2019 година (вторник) Центар за климатски промени организира обука за мали и средни претпријатија на тема: „Примена на концептот за зелена економија во мали и средни претпријатија“ која ќе се одржи на 24.12.2019 година, во хотел Карпош, … Повеќе

Презентација на иновативните идеи на тема: „Циркуларна економија и одржлив индустриски развој“

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени нa 6 декември 2019г. на Машинскиот факултет – Скопје одржа презентација и прогласување на иновативните студентски решенија за искористување на отпадот како секундарна суровина во индустријата и за заштита на животната средина. На настанот беа презентирани … Повеќе

Спроведена обука за зелена економија

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени – Гевгелија, во рамките на проектот „Подобрување на капацитетите на граѓанските организации за имплементација на концептот за зелена економија“ на 28.11.2019 во Велес организираше еднодневна обука за граѓански организации за примена на концептот за зелена економија. … Повеќе

Студентски конкурс за бизнис идеи „Ден на старт ап бизниси“

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Студентски конкурс за бизнис идеи „Ден на старт ап бизниси“   Општи информации Центар за климатски промени и Факултетот за туризам и бизнис логистика во Гевгелија, распишуваат конкурс за студенти за доставување на бизнис идеи кои ќе го унапредат претприемништвото … Повеќе

Информативен состанок за влијанието на аерозгадувањето врз здравјето на луѓето во Битола

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

На 24.09.2019 година, во Битола, се одржа вториот информативен состанок за влијанието на аерозгадувањето врз здравјето на луѓето во Битола. Состанокот се одржа со цел да се информираат сите засегнати страни на територија на Општина Битола и Општина Новаци за … Повеќе

Информативен состанок за засегнати страни

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Во август 2018 година, Центар за климатски промени – Гевгелија и Министерството за животна средина и просторно планирање започнаа да го спроведуваат проектот „Развивање и имплементација на здравствен индекс во прекуграничниот регион“. Проектот е финансиран од Европската Унија преку ИПА … Повеќе

Го одбележавме Светскиот ден на животната средина !

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

По повод „Светскиот ден на животната средина“, Центар за климатски промени- Гевгелија организираше еднодневен настан во Општина Гевгелија. Во рамките на настанот беше организирана парада за чист воздух во која учествуваа 50 дечиња од ЈОУДГ „Детска радост“. Парадата се одржа … Повеќе

Тренинг на тема „Можности за унапредување на бизнисот во Југоисточен регион“

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени, на 11.06.2019 година ќе организира тренинг на тема „ Можности за унапредување на бизнисот во Југоисточен регион“ во Мотел Вардар Гевгелија. На тренингот ќе бидат презентирани содржини поврзани со потенцијалот, можностите и предизвиците за развивање на … Повеќе

Одржан дводневен форум на тема “Со бизнис идеја до сопствен бизнис”

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени на ден 14.05 (вторник) и 15.05.2019 (среда) во Хотел “Есперанто” Струмица одржа дискусионен форум на тема “Со бизнис идеја до сопствен бизнис” во рамките на проектот “Зголемување на иновативниот бизнис поврзан со море, животна средина и … Повеќе

Дводневен форум на тема „Со бизнис идеја до сопствен бизнис“

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени, на 14 и 15 Мај 2019 ќе организира дводневен форум на тема „Со бизнис идеја до сопствен бизнис“, во хотел Есперанто Струмица. На форумот ќе бидат дискутирани и презентирани добри практики за отпочнување сопствен бизнис, потребите … Повеќе

Часот на планетата Земја 2019

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Денес го одбележавме Часот на планетата Земја 2019! Часот на планетата Земја со својата кампања “#Connect2Earth” има за цел да изгради масовна свест за тоа зашто природата е важна, и да создаде незапирливо движење за природата со цел справување со … Повеќе

IBiSEAit – Втор проектен состанок

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

На 5ти Март, во просториите на Центар за климатски промени во Гевгелија беше организиран вториот проектен состанок во рамките на проектот “Зголемување на иновативниот бизнис поврзан со море, животна средина и земјоделство и ИТ – IBiSEAit”. На состанокот присуствуваа 12 … Повеќе

Центар за климатски промени – Гевгелија доби признание за посебни постигнување во рамките на прогрмата Цивика мобилитас

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени – Гевгелија доби признание за посебни постигнување за спроведување на проектот „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животна средина“. Признанието беше доделено во рамките на четвртата средба за вмрежување … Повеќе

Вклучи се, за здрава животна средина

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

На 21.11.2017 година, Центар за климатски промени – Гевгелија (ЦКП) во соработка со Општина Струмица и Федерација на планински спортови на Македонија, ja маркирaше планинарската патека која почнува од црквата „Св. Кирил и Методиј“ и води до манастирот „Св. Илија“. … Повеќе

Успешно реализирана Вело дружбата во Општина Карпош

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Во рамките на проектот „Заеднички за подобра животна средина на Општина Карпош“ успешно ја спроведовме Вело дружбата и ги промовиравме новите 60 паркинг места за велосипеди во Општина Карпош. Голема благодарност до Градоначалникот на Општина Карпош г-дин Стефан Богоев кој … Повеќе

Одржана акција за безбедност во сообраќајот во рамките на проектот „Заеднички за подобра животна средина во Општина Карпош“

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Во рамките на проектот „Заеднички за подобра животна средина во Општина Карпош“ се одржа акција за безбедност во сообраќајот на локација пред ТЦ Скопје Сити Мол. Учениците од 4 – то одделение од ОУ Јан Амос Коменски од Општина Карпош … Повеќе

Важно известување!

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Известување за промена на доменот за веб страната на проектот „Прекугранично партнерство за заштита на животната средина и подобар квалитет на живот (Waste EDU)” Почитувани, Ве известуваме дека поради технички проблеми доменот на веб страната на проектот „Прекугранично партнерство за … Повеќе

Завршна конференција на проектот „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животна средина“.

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Ни претставува особенa чест и задоволство да Ве поканиме на завршната конференција на проектот „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животна средина“, поддржан преку акциски грант на Цивика Мобилитас. Завршната конференција ќе се … Повеќе

Проектен информатор

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени, во рамките на проектот „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животната средина изготви Информатор бр.7 за активностите на проектот за месец септември 2017 година. Информаторот може да биде превземен … Повеќе

Проектен информатор

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени, во рамките на проектот „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животната средина изготви Информатор бр.6 за активностите на проектот за месец септември 2017 година.   Информаторот може да биде … Повеќе

Проектен информатор

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени, во рамките на проектот „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животната средина изготви Информатор бр.5 за активностите на проектот во периодот Јуни-Јули-Август 2017 година. Информаторот може да биде превземен … Повеќе

Одржана акција во ООУ„Св.Климент Охридски“ Македонски Брод. под мотото ВКЛУЧИ СЕ! За здрава животна средина

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

На 19.09.2017 година, Центар за климатски промени, во соработка со Општина Македонски Брод, под мотото ВКЛУЧИ СЕ! За здрава животна средина, одржаа заедничка акција во ООУ„Св.Климент Охридски“ Македонски Брод. Целта на акцијата беше подигнување на свеста кај најмладите за негативните … Повеќе

Успешно спроведена акција – „Еколошки автобус“

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

На 14.09.2017 година, под мотото „Вклучи се за здрава животна средина“, Центар за климатски промени заедно со Општина Ресен успешно ја реализираа заедничката акција „Еколошки автобус“. Учениците од еколошката секција од ОУ „Гоце Делчев“ од Општина Ресен заедно со претставниците … Повеќе

Вклучи се за здрава животна средина: Паркиралиште за велосипеди во паркот „Јане Сандански“

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

На 10.08.2017 година, под мотото „Вклучи се за здрава животна средина!“ во паркот „Јане Сандански“, Центар за климатски промени во соработка со Општина Аеродром, одржаа промоција на поставениот вело-остров. Целта е да се поттикне и олесни возењето велосипед, а со … Повеќе

Повик за прибирање понуди за консултантски услуги за медиа промоција на проектните активности

објавено во АКТИВНОСТИ, ОГЛАСИ | 0

Центар за климатски промени, Подружница Охрид, објавува повик за прибирање понуди за консултантски услуги за медиа промоција на проектните активности, со број на набавка IPA/2010DN023657/CN2016/374-365-TD07, во рамките на проектот „Поддршка на прекугранично претприемништво/Транснационален бизнис консултант (SCBE-TBC)“ број на проект IPA/2010DN023657/CN2016/374-365 … Повеќе

Повик за здруженија на граѓани за вклучување во неформална мрежи за животна средина

објавено во АКТИВНОСТИ, ОГЛАСИ | 0

ЗГ „Центар за климатски промени“ – Гевгелија објавува повик за здруженија на граѓани со цел вклучување во неформални мрежи, кои ќе се формираат како дел од проектните активности на проектот „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки … Повеќе

Проектен информатор

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени, во рамките на проектот „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животната средина изготви Информатор бр.4 за активностите на проектот во периодот Март -Мај 2017 година. Информаторот може да биде … Повеќе

Одржани работни состаноци за подготовка на акциски планови за Општина Македонски Брод и Општина Ресен

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Во рамките на проектните активности од проектот „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животна средина“, на 8ми јуни 2017, во општина Македонски Брод и Општина Ресен, се одржаа работни состаноци за утврдување на … Повеќе

Одржан форум за управување со отпад во прекуграничниот регион – недостатоци во образованието кај младите генерации

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Одржан форум за управување со отпад во прекуграничниот регион – недостатоци во образованието кај младите генерации На 12 и 13 Мај 2017 година во Струмица, ЗГ„Центар за климатски промени“ – Гевгелија  организираше  дводневен форум на тема „Управување со отпад во … Повеќе

Центарот за климатски промени од Гевгелија со едукација како младите да управуваат со отпадот

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центарот за климатски промени од Гевгелија заедно со Сојузот на производители на еколошка енергија од Бугарија го имплементираат проектот ” Прекугранично партнерство за заштита на животната средина и подобар квалитет на животот”. Станува збор за проект кој има за цел … Повеќе

ЈАВЕН ПОВИК за изработка на акциски планови за поголема вклученост на јавноста во процесот на донесување одлуки во областа на животната средина

објавено во АКТИВНОСТИ, ОГЛАСИ | 0

Центар за климатски промени – Гевгелија како дел од проектините активности на проектот „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животна средина“ финансиран во рамките на програмата за акциски грантови на ЦивикаМобилитас, распишува ЈАВЕН … Повеќе

Јавен оглас за ангажирање на консултант/консултантска компанија за изработка на акциски планови за поголема вклученост на јавноста во процесот на донесување одлуки од областа на животната средина

објавено во АКТИВНОСТИ, ОГЛАСИ | 0

Центар за климатски промени – Гевгелија како дел од проектините активности на проектот „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животна средина“ финансиран во рамките на програмата за акциски грантови на Цивика Мобилитас, распишува … Повеќе

Проектен информатор

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени, во рамките на проектот „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животната средина изготви Информатор бр.2 за активностите на проектот во периодот Октомври – Декември 2016 година. Информаторот може да … Повеќе

Во декември се одржа втората обука наменета за единиците на локалната самоуправа (ЕЛС)

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Во периодот од 20-21 декември во Велес, беше спрoведена втората дводневна обука наменета за ЕЛС. Целта на обуката беше да се зајакнат капацитетите и свеста на ЕЛС за потребата од активно вклучување на граѓанскиот сектор во процесот на донесувањето на … Повеќе

Јавен оглас за обучувач (комуникациски консултант) за зајакнување на капацитетите на Единиците на локална самоуправа (ЕЛС) со цел активно вклучување на граѓанските организации (ГО) во процесот на донесување одлуки од областа на животната средина

објавено во АКТИВНОСТИ, ОГЛАСИ | 0

Центар за климатски промени – Гевгелија за потребите на проектот „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животната средина“ поддржан преку акциски грант на Цивика Мобилитас има потреба од обучувач со цел зајакнување на … Повеќе

Оддржана обука за „Подигнување на јавната свест на Граѓанските организации за потребата од нивно активно вклучување во процесот на донесување на одлуки од областа на животната средина“

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени на ден 29-30 Ноември 2016 година во Хотел Гардениа, Велес оддржа дводневна обука за претставниците од Граѓанскиот сектор со цел „Подигнување на јавната свест на Граѓанските организации за потребата од нивно активно вклучување во процесот на … Повеќе

Центар за климатски промени организира обука за „Подигнување на јавната свест на Граѓанските организации за потребата од нивно активно вклучување во процесот на донесување на одлуки од областа на животната средина“

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Во рамките на проектот „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животна средина“, Центар за климатски промени организира дводневна обука наменета за Граѓанските организации. Обуката ќе се одржи во хотел Гардениа во Велес на … Повеќе

Јавен оглас за обучувач (комуникациски консултант) за граѓански организации со цел подигнување јавна свест за активно вклучување во процесот на донесување одлуки од областа на животната средина

објавено во АКТИВНОСТИ, ОГЛАСИ | 0

Центар за климатски промени – Гевгелија за потребите на својот проект „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животната средина“ финансиран преку акцискиот грант на Цивика Мобилитас има потреба од 1 обучувач за подигнување … Повеќе

Проектен информатор

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени, во рамките на проектот „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животната средина изготви Информатор за активностите на проектот во периодот Јули – Септември 2016 година. Информаторот може да биде … Повеќе

ОГЛАС ЗА ВРАБОТУВАЊЕ

објавено во АКТИВНОСТИ, ОГЛАСИ | 0

Центар за климатски промени, за потребите на проектот „Подршка на прекугранично претприемништво/Транснационално бизнис консултантство- SCBE/TBC”, објавува оглас за вработување на проектен асистент. АСИСТЕНТ Е ПОТРЕБНО ДА ГИ ИСПОЛНУВА СЛЕДНИТЕ УСЛОВИ: Завршено високо образование (економски факултет, машински факултет, електро-технички факултет, земјоделски … Повеќе

Започна имплементација на проектот „Поддршка на прекугранично претприемништво/Транснационално бизнис консултантство“

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Во рамки на Програмата за прекугранична соработка помеѓу Грција и Македонија, Општина Охрид во партнерство со Центарот за климатски промени заеднички ќе го имплементираат проектот „Поддршка на прекугранично претприемништво / Транснационално бизнис консултантство“. Главна цел на проектот е да го … Повеќе

ОТВОРЕН ПОВИК

објавено во АКТИВНОСТИ, ОГЛАСИ | 0

ОТВОРЕН ПОВИК за Консултантски услуги за спроведување истражување и изготвување на Студија за моментална состојба со вклученоста на јавноста во процесот на донесување на одлуки за животната средина на локално ниво   Основа: Центар за Климатски Промени – Гевгелија, за … Повеќе

ОГЛАС ЗА ВРАБОТУВАЊЕ

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени, за потребите на проектот „Подршка на прекугранично претприемништво/Прекуграничен бизнис консултант „SCBE/TBC”, објавува оглас за две работни позиции: 1. Проектен координатор, 1 извршител, половина работно време 2. Проектен асистент, 1 извршител, половина работно време   1. ПРОЕКТНИОТ … Повеќе

Повик за прибирање понуди за консултантски услуги за одржување и ажурирање на веб страна, платформа за вмрежување и платформа за електронски консалтинг

објавено во АКТИВНОСТИ, ОГЛАСИ | 0

Центар за климатски промени, Подружница Охрид, објавува повик за прибирање понуди за консултантски услуги за одржување и ажурирање на веб страна, платформа за вмрежување и платформа за електронски консалтинг, со број на набавка IPA/2010DN023657/CN2016/374-365-TD04, во рамките на проектот „Поддршка на … Повеќе

Одржан еко-хепенингот „Играј , пеј и рециклирај Е-отпад“

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

На 29.05.2016 година, со почеток во 12ч, во Градски парк на Школка, се одржа големиот еко-хепенинг „Играј, пеј и рециклирај Е-отпад“, организиран во рамките на проектот „Е-отпад создава можности“. Проектот е финансиран од Американската Амбасада во Скопје, а имплементиран од … Повеќе

Играј, пеј и рециклирај Е – отпад !!!

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

На 29 мај 2016 година, во Градскиот Парк во Скопје на местото таканаречено „Школка“ ќе се одржи голем Еко хепенинг под мотото „Играј, пеј и рециклирај Е – отпад„. Настанот е организиран од страна на Центар за климатски промени во … Повеќе

Ученици од ООУ Кирил Пејчиновиќ од Општина Кисела вода, го создадоа својот ЕКО тим за рециклирање на Е – Отпад

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

На ден 13.05.2016 година ученици од III-те одделенија од ООУ Кирил Пејчиновиќ од Општина Кисела вода, го создадоа својот ЕКО тим за рециклирање на Е – Отпад. Работилницата се одржа како дел од проектот „Е – отпад создава можности“ кој … Повеќе

Презентација на тема Е-отпад за учениците од ООУ „Петар Мусев“ – Богданци

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

На 28.04.2016 година (четврток), претставници од Центар за климатски промени го посетија ООУ Петар Мусев од Општина Богданци, и одржаа едукативна презентација за електричен и електронски отпад. На презентацијата присуствуваа повеќе од 50 ученици од 7мо и 8мо одделение, а … Повеќе

Еко тим за рециклирање е-отпад е формиран и во ООУ „Лазо Ангеловски“

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Најмалите од ООУ Лазо Ангеловски во петокот на 22.04.2016, по повод Светскиот ден на Планетата Земја учествуваа во креативната работилница „Еко тим за рециклирање е-отпад“ и со помош на Фрижидерко, Пегличка, Сијаличка, Телевизорко и Капетан Рециклирко формираа 6 тимови за … Повеќе

Учениците од ООУ „Александар Македонски„ истражуваа и учеа за е-отпадот на англиски јазик

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Учениците од VII-2 одделение успешно ја завршија креативната работилница „Истражуваме и учиме за Е-отпадот“. Работилницата се одржа во рамките на еден училишен час, каде сите ученици активно учествуваа во истражувањето на тоа што е Е-отпад, кои се негативните влијанија на … Повеќе

Умните глави од III в одделение при ООУ Страшо Пинџур од Ѓорче Петров научија што е E-отпад и како треба правилно да постапуваат со E-отпадот!

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

На 20.04.2016 година, се одржа креативната работилница „Еко тим за рецклирање E-отпад“ при што учениците на креативен начин учеа за E-отпадот и негативните влијанија врз животната средина. Учениците беа поделени во 4 групи и секоја група имаше за задача да … Повеќе

Еко – тим за рециклирање на Е-отпад во ОУ „Стив Наумов“ Скопје

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Учениците од трето одделение од ОУ „Стив Наумов“ – Скопје се приклучија кон Еко – тимот за рециклирање Е-отпад. Сите ученици во улога на Капетанот Рециклирко, Фрижидерко, Пегличка, Сијаличка и Телевизорко вредно работеа со цел да изготват едукативни постери кои … Повеќе

Презентација на тема Е-отпад за учениците од ОУ “Св.Климент Охридски” – Охрид

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Во рамките на проектот Е-отпад создава можности се оддржа уште една едукативна презентација за учениците од 8 одделение од основното училиште Св. Климент Охридски од Охрид. Учениците имаа можност за научат повеќе за видовите на Е-опрема и Е-отпад, влијанието на … Повеќе

Еко – тим за рециклирање Е-отпад во ОУ „ Дане Крапчев“ – Скопје

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

На 7 Април 2016 година во ОУ „ Дане Крапчев“ во рамките на проектот Е – отпадот создава можности“ се оддржа креативна работилница со учениците од II и IV одделение. Учениците беа поделени во групи при што имаа за задача … Повеќе

Одржани повеќе креативни работилници за рециклирање на Е-отпад во основните училишта во Скопје!

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Во вторник, 29ти март 2016 година, се одржа првата креативна работилница насловена како „Еко-тим за рециклирање на Е-отпад“. Учениците од второ, трето и четврто одделение од ЦОУ Димитар Миладинов од Скопје, имаа прилика да ја искажат својата креативност и да … Повеќе

Истражување на тема Е-отпад во ОУ „Гоце Делчев“ – Скопје

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Учениците од осмо одделение при ОУ „Гоце Делчев“ во Скопје, на 31 март 2016 имаа можност да учествуваат во работилница насловена „Истражуваме и учиме за Е-отпадот“. Учениците беа поделени во пет работни групи при што секоја група имаше за задача … Повеќе

Избрани се шест општини за кои ќе се изработат акциски планови

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Согласно објавениот Јавен повик за изработка на акциски планови за поголема вклученост на јавноста во процесот на донесување одлуки во областа на животната средина, избрани се вкупно 6 општини за кои ќе се изработат акциски планови. Подолу е дадена листата … Повеќе

Во две училишта од Општина Ѓорче Петров беа одржани едукативни презентации за е-отпад

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени, во рамките на проектот „Е-отпад создава можности“ финансиран од Американската Амбасада во Скопје, на ден 12.02.2016 година, одржа две едукативни презентации на тема електричен и електронски отпад. Презентациите се оддржаа во ООУ „Страши Пинџур“ и ООУ … Повеќе

Одржана презентација за Е-отпад во ООУ „Димитар Миладинов“ – Општина Центар

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени на ден 11.12.2015 год. одржа едукативна презентација на тема електричен и електронски отпад за учениците од ООУ „ Димитар Миладинов “, општина Центар, во рамките на проектот „Е-отпад создава можности“ финансиран од Американската Амбасада во Скопје, … Повеќе

Одржана едукативна презентација за е-отпад во од ООУ „Кирил Пејчиновиќ“

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Во продолжение на веќе одржаните едукативни презентации за е-отпад во рамките на проектот „Е-отпад создава можности“ финансиран од Американската Амбасада во Скопје, Центар за климатски промени на ден 10 Февруари оддржа презентации за учениците од ООУ „Кирил Пејчиновиќ“, Општина Кисела … Повеќе

Одржана презентација за Е-отпад во ООУ „Св.Климент Охридски“ – с.Драчево, во рамките на проектот „Е-отпадот создава можности“

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени на ден 10.12.2015 год. одржа едукативна презентација на тема електричен и електронски отпад за учениците од ООУ „Св.Климент Охридски“ во с.Драчево , општина Кисела Вода, во рамките на проектот „Е-отпад создава можности“ финансиран од Американската Амбасада … Повеќе

Оглас за вработување

објавено во АКТИВНОСТИ, ОГЛАСИ | 0

Центар за климатски промени бара 1 инженер кој ќе работи во областа на заштита на животна средина. Потребни квалификации:  Високо образование, додипломски студии на машински, технолошки, природно-математички факултет. Англиски јазик, одлично познавање (говорење и пишување) Претходно искуство на проекти поврзани … Повеќе

ООУ „Јоаким Крчовски“ – Крива Паланка отпочна со реализација на првите активности во рамките на проектот „Е-отпадот создава можности“

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

ООУ „Јоаким Крчовски“ – Крива Паланка како Еко училиште отпочна со реализација на првите активности во рамките на проектот под наслов „Е-отпадот создава можности“. Проектот е во организација на ЗГ „Центар за климатски промени“ од Скопје, подржан од постапувачот со … Повеќе

Одржани презентации на тема е-отпад за учениците од основните училишта во Општина Аеродром

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Во продолжение на веќе одржаните едукативни презентации за е-отпад во рамките на проектот „Е-отпад создава можности“ финансиран од Американската Амбасада во Скопје, Центар за климатски промени на ден 17 Декември оддржа презентации за учениците од ОУ „Лазо Ангеловски“ и ОУ … Повеќе

Одржани едукативни презентации за електричен и електронски отпад во две основни училишта од општина Карпош

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени, во рамките на проектот „Е-отпад создава можности“ финансиран од Американската Амбасада во Скопје, со подршка на општина Карпош и компанијата за постапување со е-отпад „Елколект “Доо Скопје, на ден 14.12.2015 година (понеделник), одржа две едукативни презентации … Повеќе

Одржани едукативни презентации за е-отпад во две училишта од општина Гази Баба

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени, во рамките на проектот „Е-отпад создава можности“ финансиран од Американската Амбасада во Скопје, на ден 11.12.2015 година, одржа две едукативни презентации на тема електричен и електронски отпад. Презентациите се оддржаа во ОУ „Дане Крапчев“ и ОУ … Повеќе

Информација за Медиуми

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Ве информираме дека утре на 18.11.2015 година, Центар за климатски промени – Гевгелија организира прес конференција со цел презентација на постигнатите резултатите од спроведувањето на проектот „Промоција на практики за управување со отпад и енергетска ефикасност во прекуграничниот регион“ 2007CB16IPO007-2012-3-026. … Повеќе

Прв едукативен настан и отпочнување на проектот Е-отпад создава можности

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

На 26.11.2015 година, во општинското основно училиште Гоце Делчев-Скопје, општина Центар, се одржа првиот едукативен настан по повод отпочнување на проектните активности во рамките на проектот Е-отпад создава можности. На настанот присуствуваа ученици од основните училишта: Гоце Делчев, Димитар Миладинов, … Повеќе

29-30 Октомври 2015 година, Благоевград, Република Бугарија, се организира тркалезна маса за енергетска ефикасност

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центарот за климатски промени – Гевгелија и Алијансата на производители на еколошка енергија – БГ од Благоевград, организираат тркалезна маса за прашања поврзани со енергетска ефикасност во малите и средни претпријатија од прекуграничниот регион. Тркалезната маса ќе се одржи на … Повеќе

Одржана првата тркалезна маса за прашања поврзани со отпад, Струмица 16-17 Октомври 2015 година

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

16 – 17 Октомври 2015 година, Струмица, се одржа првата тркалезна маса за прашања поврзани со управувањето со отпадот во малите и средни претпријатија во Република Македонија. Тркалезната маса претставуваше одлична можност за компаниите од Југоисточниот регион на Македонија и … Повеќе

Центар за климатски промени – Гевгелија организира тркалезна маса и бизнис средби на мали и средни претпријатија од Македонија и Бугарија

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центарот за климатски промени во рамките на својот проект „Промоција на практики за управување со отпад и енергетска ефикасност во прекуграничниот регион“ реф. Бр. 2007CB16IPO007 – 2012- 3 – 026, финансиран преку ИПА Програмата за прекугранична соработка Бугарија – Македонија, … Повеќе

Oглас за мали и средни претпријатија од Југоисточниот регион на Mакедонија со цел обезбедување техничка помош за енергетска ефикасност и управување со отпад

објавено во АКТИВНОСТИ, ОГЛАСИ | 0

Центарот за климатски промени во рамките на својот проект „Промоција на практики за управување со отпад и енергетска ефикасност во прекуграничниот регион“ реф. Бр. 2007CB16IPO007 – 2012- 3 – 026, финансиран преку ИПА Програмата за прекугранична соработка Бугарија – Македонија, … Повеќе

Одржан семинар на тема “Обврски кои произлегуваат од законодавството за управување со отпад и предизвици за малите и средни претпријатија за добро управување со отпадот“

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

На ден 09.07.2015 година, Центарот за климатски промени – Гевгелија одржа семинар на тема “Обврски кои произлегуваат од законодавството за управување со отпад и предизвици за малите и средни претпријатија за добро управување со отпадот“,во просториите на Хотел Сириус во … Повеќе

Центарот за климатски промени – Гевгелија организира семинар на тема “Обврски кои произлегуваат од законодавството за управување со отпад и предизвици за малите и средни претпријатија за добро управување со отпадот“

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центарот за климатски промени – Гевгелија, на ден 09.07.2015 година организира семинар на тема “Обврски кои произлегуваат од законодавството за управување со отпад и предизвици за малите и средни претпријатија за добро управување со отпадот“, кој ќе се оддржи во … Повеќе

Центарот за климатски промени-Гевгелија организира семинар за енергетска ефикасност „Со подобра енергетска ефикасност кон подобра конкурентност“

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центарот за климатски промени-Гевгелија, на ден 03.06.2015 година организира семинар за енергетска ефикасност „Со подобра енергетска ефикасност кон подобра конкурентност“ , кој ке се оддржи во просториите на Хотел Аполонија во Гевгелија со почеток во 10ч. Целта на семинарот е … Повеќе

Семинари за Енергетска ефикасност и Управување со отпад за мали и средни претпријатија

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени – Гевгелија во рамките на проектот „Промоција на практики за управување со отпад и енергетска ефикасност во прекуграничниот регион“ финансиран преку третиот повик за прекугранична соработка помеѓу Република Македонија и Република Бугарија, бр. 2007CB16IPO007-2012-3-026, ги известува … Повеќе

Се подготвува „Студија за проценка на бизнис можностите во прекуграничниот регион“

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Во рамките на проектот „Промоција на практики за управување со отпад и енергетска ефикасност во прекуграничниот регион“ финансиран преку третиот повик за прекугранична соработка помеѓу Република Македонија и Република Бугарија, бр. 2007CB16IPO007-2012-3-026, Центар за климатски промени – Гевгелија како резултат … Повеќе

Креирање на база на податоци за МСП во Југоисточниот регион

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Центар за климатски промени – Гевгелија во рамките на проектот „Промоција на практики за управување со отпад и енергетска ефикасност во прекуграничниот регион“ финансиран во рамките на третиот повик за прекугранична соработка помеѓу Република Македонија и Република Бугарија, бр. 2007CB16IPO007-2012-3-026, … Повеќе

Центар за климатски промени организира завршен настан на проектот „Подобрување на енергетскиот менаџмент во македонската индустрија“

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

На 29 јануари 2015 година (четврток) Центар за климатски промени организира семинар во рамките на проектот „Подобрување на енергетскиот менаџмент во македонската индустрија“, финансиран од Норвешката Амбасада во Белград. Целта на семинарот е да ги презентира резултатите од проектот и … Повеќе

Центар за климатски промени – Скопје го одржа завршниот семинар со наслов “Со подобрен енергетски менаџмент кон подобра конкурентност”

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

На 29 јануари, 2015 година, во конференциската сала на ресторан Воденица Mulino – Скопје, во 10ч, Центар за климатски промени – Скопје, го одржа завршниот семинар со наслов “Со подобрен енергетски менаџмент кон подобра конкурентност”, организиран во рамките на проектот … Повеќе

Одржана тркалезна маса за „Студија за опасен отпад“ (прва фаза)

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

На 1 Декември 2014 година, во просториите на Стопанската Комора на Македонија се оддржа Тркалезна маса со цел презентирање на Студијата за опасен отпад (прва фаза), која е изработена за потребите на Министерството за животна средина и просторно планирање, во … Повеќе

Обука за енергетски менаџмент во прехрамбената индустрија во Македонија

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Период на одржување: (Април – Јуни 2014 година) ОПШТИ ИНФОРМАЦИИ Центарот за климатски промени, во рамките на својот проект „Подобрување на енергетскиот менаџмент во македонската индустрија“, организира тридневна бесплатна обука за компаниите од македонската прехрамбена индустрија. Обуката има за цел … Повеќе

Одржан информативен семинар за енергетски менаџмент во индустрија

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

На 13 март 2014 година, во Стопанската комора на Македонија се одржа првиот семинар во рамките на Проектот „Подобрување на енергетскиот менаџмент во македонската индустрија“, којшто го реализира Центарот за климатски промени, со поддршка на Агенцијата за енергетика на РМ, … Повеќе

Информативен семинар за подобрување на енергетскиот менаџмент во индустрија

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

На 13ти март 2014 година, Центарот за климатски промени организира Семинар за Енергетски Менаџмент во индустрија. Семинарот се организира во рамките на проектот „Подобрување на енергетскиот менаџмент во македонската индустрија“ финансиран од Норвешката Амбасада во Белград и за присуството НЕ … Повеќе

Започна да се спроведува проектот „Подобрување на енергетскиот менаџмент во македонската индустрија“

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

На 31 јануари 2014 година, Проектот „Подобрување на енергетскиот менаџмент во македонската индустрија“ официјално започна со имплементација и ќе би спроведуван до декември 2014 година. Проектот ќе биде имплементиран од Центар за климатски промени-Скопје, подржан од Агенција за енергетика на … Повеќе

Студиско патување во Норвешка

објавено во АКТИВНОСТИ | 0

Во рамките на проектот Зајакнување на капацитетите на МЖСПП за интегрирано спречување и контрола на загадувањето и управување со опасен отпад беше организирано студиско патување во Норвешка. Целта на патувањето беше запознавање со норвешкиот систем за постапување со отпадна електрична … Повеќе