Вие го правите ИЗБОРОТ за вашата ИДНИНА.
Ние сме во опасност од уништување на самите себеси поради нашата алчност и глупост. Ние не може да продолжиме да бидеме дел од мала, се повеќе загадена и пренаселена планета.
Дејствувај ПАМЕТНО и ЗАЧУВАЈ ја планетата.
Од согорувањето на фосилните горива, тие се примарен извор на стакленички гасови јаглероден диоксид, поединци може да превземат акција за намалување на климатските промени преку намалување на потрошувачката на гориво дома, на работа и на патот.
ЗАПРИ го глобалното затоплување!
Глобалното затоплување не е освојувач да коленичи пред - но предизвик со кој се соочуваме. Предизвик со кој што мора да се соочиме.
Да ја спасиме нашата ПЛАНЕТА ...како и нашиот ЖИВОТ.
Можете да ги смените вашите секојдневни навики и да практикувате спречување на загадувањето, за да се минимизира и да се избегне создавањето на загадувачи и отпад.

Добредојдовте, драги Посетители!

Центарот за климатски промени е невладина, непрофитна, независна организација, која функционира од 2008 година. Активностите на Центарот се насочени кон заштитата на животната средина, ублажување на климатските промени, одржливо користење на енергијата и правилното управување со отпадот. Од 2009 година Центарот за климатски промени е локален партнер на норвешката компанија Норск Енерги, при што заедно ги спроведуваат своите проектни активности во Македонија.

Воедно, Центарот располага со најразлична техничка експертиза која нуди услуги поврзани со животна средина, енергетска ефикасност, управување со отпад, индустриско загадување, подготовка на елаборати и студии за животна средина, програми за управување со отпад, програми за енергетска ефикасност, и уште многу други услуги поврзани со законодавството за животна средина.

Повеќе

Новости

10.04.2018: Важно известување!

Известување за промена на доменот за веб страната на проектот „Прекугранично партнерство за заштита на животната средина и подобар квалитет на живот (Waste EDU)" Повеќе

19.12.2017: Завршна конференција на проектот „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животна средина“, 22 декември 2017 година, во 10часот, хотел Континентал, Скопје

Ни претставува особенa чест и задоволство да Ве поканиме на завршната конференција на проектот „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животна средина“, поддржан преку акциски грант на Цивика Мобилитас. Повеќе

22.11.2017: Вклучи се, за здрава животна средина

На 21.11.2017 година, Центар за климатски промени – Гевгелија (ЦКП) во соработка со Општина Струмица и Федерација на планински спортови на Македонија, ja маркирaше планинарската патека која почнува од црквата „Св. Кирил и Методиј“ и води до манастирот „Св. Илија“. Во акцијата учествуваа и учениците од општинското основното училиште „Сандо Масев“ од Струмица кои исто така помогнаа во маркирањето на патеката. Повеќе

20.11.2017: Проектен информатор

Центар за климатски промени, во рамките на проектот „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животната средина изготви Информатор бр.7 за активностите на проектот за месец септември 2017 година. Повеќе

13.10.2017: Проектен информатор

Центар за климатски промени, во рамките на проектот „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животната средина изготви Информатор бр.6 за активностите на проектот за месец септември 2017 година. Повеќе

25.09.2017: Проектен информатор

Центар за климатски промени, во рамките на проектот „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животната средина изготви Информатор бр.5 за активностите на проектот во периодот Јуни-Јули-Август 2017 година. Повеќе

20.09.2017: Одржана акција во ООУ„Св.Климент Охридски“ Македонски Брод. под мотото ВКЛУЧИ СЕ! За здрава животна средина

На 19.09.2017 година, Центар за климатски промени, во соработка со Општина Македонски Брод, под мотото ВКЛУЧИ СЕ! За здрава животна средина, одржаа заедничка акција во ООУ„Св.Климент Охридски“ Македонски Брод. Целта на акцијата беше подигнување на свеста кај најмладите за негативните последици од електричен и електронски отпад и правилно постапување со овој тип на отпад. Повеќе

14.09.2017: Успешно спроведена акција – „Еколошки автобус“

На 14.09.2017 година, под мотото „Вклучи се за здрава животна средина“, Центар за климатски промени заедно со Општина Ресен успешно ја реализираа заедничката акција „Еколошки автобус“. Учениците од еколошката секција од ОУ „Гоце Делчев“ од Општина Ресен заедно со претставниците од Паркот на природата „Езерани“, мониторинг станицата во с. Стење, Општина Ресен и Центарот за климатски промени ја посетија компостарата во с. Златари, мониторинг станицата и информативните центри во с. Стење и с. Езерани. Повеќе

10.08.2017: Вклучи се за здрава животна средина: Паркиралиште за велосипеди во паркот „Јане Сандански“

На 10.08.2017 година, под мотото „Вклучи се за здрава животна средина!“ во паркот „Јане Сандански“, Центар за климатски промени во соработка со Општина Аеродром, одржаа промоција на поставениот вело-остров. Целта е да се поттикне и олесни возењето велосипед, а со тоа и да се намали загадувањето на воздухот и бучавата во Скопје. Повеќе

24.07.2017: Повик за прибирање понуди за консултантски услуги за медиа промоција на проектните активности

Центар за климатски промени, Подружница Охрид, објавува повик за прибирање понуди за консултантски услуги за медиа промоција на проектните активности, со број на набавка IPA/2010DN023657/CN2016/374-365-TD07, во рамките на проектот „Поддршка на прекугранично претприемништво/Транснационален бизнис консултант (SCBE-TBC)“ број на проект IPA/2010DN023657/CN2016/374-365 финансиран во рамките на ИПА Програмата за прекугранична соработка Грција – Македонија 2007-2013. Повеќе

20.06.2017: Повик за здруженија на граѓани за вклучување во неформална мрежи за животна средина

ЗГ „Центар за климатски промени“ – Гевгелија објавува повик за здруженија на граѓани со цел вклучување во неформални мрежи, кои ќе се формираат како дел од проектните активности на проектот „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животна средина“ финансиран во рамките на програмата за акциски грантови на ЦивикаМобилитас. Повеќе

14.06.2017: Проектен информатор

Центар за климатски промени, во рамките на проектот „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животната средина изготви Информатор бр.3 за активностите на проектот во периодот Март -Мај 2017 година. Повеќе

10.06.2017: Повик за прибирање понуди за консултантски услуги за одржување и ажурирање на веб страна, платформа за вмрежување и платформа за електронски консалтинг

Центар за климатски промени, Подружница Охрид, објавува повик за прибирање понуди за консултантски услуги за одржување и ажурирање на веб страна, платформа за вмрежување и платформа за електронски консалтинг, со број на набавка IPA/2010DN023657/CN2016/374-365-TD04, во рамките на проектот „Поддршка на прекугранично претприемништво/Транснационален бизнис консултант (SCBE-TBC)“ број на проект IPA/2010DN023657/CN2016/374-365 финансиран во рамките на ИПА Програмата за прекугранична соработка Грција – Македонија 2007-2013. Повеќе

08.06.2017: Одржани работни состаноци за подготовка на акциски планови за Општина Македонски Брод и Општина Ресен

Во рамките на проектните активности од проектот „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животна средина“, на 8ми јуни 2017, во општина Македонски Брод и Општина Ресен, се одржаа работни состаноци за утврдување на почетни активности за изработка на акциските планови со цел поголема вклученост на јавноста во процесот на донесување одлуки од областа на животната средина. Повеќе

07.03.2017: Проектен информатор

Центар за климатски промени, во рамките на проектот „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животната средина изготви Информатор бр.3 за активностите на проектот во периодот Јануари-Февруари 2017 година. Повеќе

01.03.2017: Избрани се шест општини за кои ќе се изработат акциски планови

Согласно објавениот Јавен повик за изработка на акциски планови за поголема вклученост на јавноста во процесот на донесување одлуки во областа на животната средина, избрани се вкупно 6 општини за кои ќе се изработат акциски планови. Повеќе

06.02.2017: ЈАВЕН ПОВИК за изработка на акциски планови за поголема вклученост на јавноста во процесот на донесување одлуки во областа на животната средина

Центар за климатски промени – Гевгелија како дел од проектините активности на проектот „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животна средина“ финансиран во рамките на програмата за акциски грантови на ЦивикаМобилитас, распишува Јавен Повик за ... Повеќе

06.02.2017: Јавен оглас за ангажирање на консултант/консултантска компанија

Центар за климатски промени – Гевгелија како дел од проектините активности на проектот „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животна средина“ финансиран во рамките на програмата за акциски грантови на Цивика Мобилитас, распишува оглас за ... Повеќе

29.12.2016: Проектен информатор

Центар за климатски промени, во рамките на проектот „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животната средина изготви Информатор бр.2 за активностите на проектот во периодот Октомври – Декември 2016 година. Повеќе

28.12.2016: Во декември се одржа втората обука наменета за единиците на локалната самоуправа (ЕЛС)

Во периодот од 20-21 декември во Велес, беше спрoведена втората дводневна обука наменета за ЕЛС. Целта на обуката беше да се зајакнат капацитетите и свеста на ЕЛС за потребата од активно вклучување на граѓанскиот сектор во процесот на донесувањето на одлуки од областа на животната средина. На обуката учествуваа 20 претставници од ЕЛС кои се вработени во секторите за животна средина во нивните општини. Повеќе

05.12.2016: Јавен оглас за обучувач (комуникациски консултант) за зајакнување на капацитетите на Единиците на локална самоуправа (ЕЛС) со цел активно вклучување на граѓанските организации (ГО) во процесот на донесување одлуки од областа на животната средина

Центар за климатски промени - Гевгелија за потребите на проектот „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животната средина“ поддржан преку акциски грант на Цивика Мобилитас има потреба од обучувач со цел зајакнување на капацитетите на ЕЛС и поголемо вклучување на ГО во процесот на донесување одлуки од областа на животната средина. Повеќе

05.12.2016: Оддржана обука за „Подигнување на јавната свест на Граѓанските организации за потребата од нивно активно вклучување во процесот на донесување на одлуки од областа на животната средина“

Центар за климатски промени на ден 29-30 Ноември 2016 година во Хотел Гардениа, Велес оддржа дводневна обука за претставниците од Граѓанскиот сектор со цел „Подигнување на јавната свест на Граѓанските организации за потребата од нивно активно вклучување во процесот на донесување на одлуки од областа на животната средина“. Повеќе

24.11.2016: Во рамките на проектот „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животна средина“, Центар за климатски промени организира дводневна обука наменета за Граѓанските организации. Обуката ќе се одржи во хотел Гардениа во Велес на 29 и 30 ноември 2016 со почеток од 11 часот.

Центар за климатски промени - Гевгелија за потребите на својот проект „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животната средина“ финансиран преку акцискиот грант на Цивика Мобилитас има потреба од 1 обучувач за подигнување на јавна свест со цел поголемо вклучување на јавноста во процесот на донесување одлуки од областа на животната средина. Повеќе

04.11.2016: Јавен оглас за обучувач (комуникациски консултант) за граѓански организации со цел подигнување јавна свест за активно вклучување во процесот на донесување одлуки од областа на животната средина

Центар за климатски промени - Гевгелија за потребите на својот проект „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животната средина“ финансиран преку акцискиот грант на Цивика Мобилитас има потреба од 1 обучувач за подигнување на јавна свест со цел поголемо вклучување на јавноста во процесот на донесување одлуки од областа на животната средина. Повеќе

21.10.2016: Проектен информатор

Центар за климатски промени, во рамките на проектот „Зголемено вклучување на граѓанското општество во процесот на донесување одлуки од областа на животната средина изготви Информатор за активностите на проектот во периодот Јули – Септември 2016 година. Повеќе

23.09.2016: ОГЛАС ЗА ВРАБОТУВАЊЕ

Центар за климатски промени, за потребите на проектот „Подршка на прекугранично претприемништво/Транснационално бизнис консултантство- SCBE/TBC”, објавува оглас за вработување на проектен асистент. Повеќе

09.08.2016: Започна имплементација на проектот „Поддршка на прекугранично претприемништво/Транснационално бизнис консултантство“

Во рамки на Програмата за прекугранична соработка помеѓу Грција и Македонија, Општина Охрид во партнерство со Центарот за климатски промени заеднички ќе го имплементираат проектот „Поддршка на прекугранично претприемништво / Транснационално бизнис консултантство“. Повеќе

04.08.2016: ОТВОРЕН ПОВИК

ОТВОРЕН ПОВИК за Консултантски услуги за спроведување истражување и изготвување на Студија за моментална состојба со вклученоста на јавноста во процесот на донесување на одлуки за животната средина на локално ниво Повеќе

11.06.2016: ОГЛАС ЗА ВРАБОТУВАЊЕ

Центар за климатски промени, за потребите на проектот „Подршка на прекугранично претприемништво/Прекуграничен бизнис консултант „SCBE/TBC”, објавува оглас за две работни позиции: Проектен координатор, 1 извршител, половина работно време, и Проектен асистент, 1 извршител, половина работно време Повеќе

29.05.2016: Одржан еко-хепенингот „Играј , пеј и рециклирај Е-отпад“

На 29.05.2016 година, со почеток во 12ч, во Градски парк на Школка, се одржа големиот еко-хепенинг „Играј, пеј и рециклирај Е-отпад“, организиран во рамките на проектот „Е-отпад создава можности“. Проектот е финансиран од Американската Амбасада во Скопје, а имплементиран од Центар за климатски промени. Повеќе

25.05.2016: Играј, пеј и рециклирај Е - отпад !!!

На 29 мај 2016 година, во Градскиот Парк во Скопје на местото таканаречено „Школка“ ќе се одржи голем Еко хепенинг под мотото „Играј, пеј и рециклирај Е - отпад„. Настанот е организиран од страна на Центар за климатски промени во соработка со Елколект ДОО Скопје. Повеќе

13.05.2016: Ученици од ООУ Кирил Пејчиновиќ од Општина Кисела вода, го создадоа својот ЕКО тим за рециклирање на Е - Отпад

На ден 13.05.2016 година ученици од III-те одделенија од ООУ Кирил Пејчиновиќ од Општина Кисела вода, го создадоа својот ЕКО тим за рециклирање на Е - Отпад. Работилницата се одржа како дел од проектот „Е – отпад создава можности“ кој е финансиран од страна на Американската амбасада во Скопје. Повеќе

28.04.2016: Презентација на тема Е-отпад за учениците од ООУ „Петар Мусев“ - Богданци

На 28.04.2016 година (четврток), претставници од Центар за климатски промени го посетија ООУ „Петар Мусев“ од Општина Богданци, и одржаа едукативна презентација за електричен и електронски отпад. Повеќе

22.04.2016: Еко тим за рециклирање е-отпад е формиран и во ООУ „Лазо Ангеловски“

Најмалите од ООУ Лазо Ангеловски во петокот на 22.04.2016, по повод Светскиот ден на Планетата Земја учествуваа во креативната работилница „Еко тим за рециклирање е-отпад“ и со помош на Фрижидерко, Пегличка, Сијаличка, Телевизорко и Капетан Рециклирко формираа 6 тимови за рециклирање е-отпад. Повеќе

22.04.2016: Учениците од ООУ „Александар Македонски„ истражуваа и учеа за е-отпадот на англиски јазик

Учениците од VII-2 одделение успешно ја завршија креативната работилница „Истражуваме и учиме за Е-отпадот“. Работилницата се одржа во рамките на еден училишен час, каде сите ученици активно учествуваа во истражувањето на тоа што е Е-отпад, кои се негативните влијанија на е-отпадот врз здравјето на луѓето и животната средина ... Повеќе

20.04.2016: Умните глави од III в одделение при ООУ Страшо Пинџур од Ѓорче Петров научија што е E-отпад и како треба правилно да постапуваат со E-отпадот!

На 20.04.2016 година, се одржа креативната работилница „Еко тим за рецклирање E-отпад“ при што учениците на креативен начин учеа за E-отпадот и негативните влијанија врз животната средина. Повеќе

14.04.2016: Еко – тим за рециклирање на Е-отпад во ОУ „Стив Наумов“ Скопје

Учениците од трето одделение од ОУ „Стив Наумов“ - Скопје се приклучија кон Еко – тимот за рециклирање Е-отпад. Сите ученици во улога на Капетанот Рециклирко, Фрижидерко, Пегличка, Сијаличка и Телевизорко вредно работеа со цел да изготват едукативни постери кои треба да ја пренесат пораката за рециклирање на Е-отпад. Повеќе

13.04.2016: Презентација на тема Е-отпад за учениците од ОУ „Св.Климент Охридски“ – Охрид

Во рамките на проектот Е-отпад создава можности се оддржа уште една едукативна презентација за учениците од 8 одделение од основното училиште Св. Климент Охридски од Охрид. Повеќе

07.04.2016: Еко – тим за рециклирање Е-отпад во ОУ „ Дане Крапчев“ - Скопје

Учениците од осмо одделение при ОУ „Гоце Делчев“ во Скопје, на 31 март 2016 имаа можност да учествуваат во работилница насловена „Истражуваме и учиме за Е-отпадот“. Учениците беа поделени во пет работни групи при што секоја група имаше за задача да подготви презентација за Е-отпад, користејќи ја методата истражување на интернет. Повеќе

31.03.2016: Истражување на тема Е-отпад во ОУ „Гоце Делчев“ - Скопје

Учениците од осмо одделение при ОУ „Гоце Делчев“ во Скопје, на 31 март 2016 имаа можност да учествуваат во работилница насловена „Истражуваме и учиме за Е-отпадот“. Учениците беа поделени во пет работни групи при што секоја група имаше за задача да подготви презентација за Е-отпад, користејќи ја методата истражување на интернет. Повеќе

29.03.2016: Одржани повеќе креативни работилници за рециклирање на Е-отпад во основните училишта во Скопје!

Во вторник, 29ти март 2016 година, се одржа првата креативна работилница насловена како „Еко-тим за рециклирање на Е-отпад“. Учениците од второ, трето и четврто одделение од ЦОУ Димитар Миладинов од Скопје, имаа прилика да ја искажат својата креативност и да научат за рециклирање на Е-отпадот! Повеќе

12.02.2016: Во две училишта од Општина Ѓорче Петров беа одржани едукативни презентации за е-отпад

Центар за климатски промени, во рамките на проектот „Е-отпад создава можности“ финансиран од Американската Амбасада во Скопје, на ден 12.02.2016 година, одржа две едукативни презентации на тема електричен и електронски отпад. Презентациите се оддржаа во ООУ „Страши Пинџур“ и ООУ „Мирче Ацев“ во Општина Ѓорче Петров и беа наменети за учениците од V-IX одделение. Повеќе

11.02.2016: Одржана презентација за Е-отпад во ООУ „Димитар Миладинов“ – Општина Центар

Центар за климатски промени на ден 11.12.2015 год. одржа едукативна презентација на тема електричен и електронски отпад за учениците од ООУ „ Димитар Миладинов “, општина Центар, во рамките на проектот „Е-отпад создава можности“ финансиран од Американската Амбасада во Скопје, со подршка на компанијата за постапување со е-отпад „Елколект “ Доо Скопје. Повеќе

10.02.2016: Одржана едукативна презентација за е-отпад во од ООУ „Кирил Пејчиновиќ“

Во продолжение на веќе одржаните едукативни презентации за е-отпад во рамките на проектот „Е-отпад создава можности“ финансиран од Американската Амбасада во Скопје, Центар за климатски промени на ден 10 Февруари оддржа презентации за учениците од ООУ „Кирил Пејчиновиќ“, Општина Кисела Вода во Скопје. Повеќе

10.02.2016: Одржана презентација за Е-отпад во ООУ „Св.Климент Охридски“ - с.Драчево, во рамките на проектот „Е-отпадот создава можности“

Центар за климатски промени на ден 10.12.2015 год. одржа едукативна презентација на тема електричен и електронски отпад за учениците од ООУ „Св.Климент Охридски“ во с.Драчево , општина Кисела Вода, во рамките на проектот „Е-отпад создава можности“ финансиран од Американската Амбасада во Скопје, со подршка на компанијата за постапување со е-отпад „Елколект “ Доо Скопје. Повеќе

25.01.2016: Оглас за вработување

Центар за климатски промени бара 1 инженер кој ќе работи во областа на заштита на животна средина. Повеќе

23.12.2015: ООУ „Јоаким Крчовски“ - Крива Паланка отпочна со реализација на првите активности во рамките на проектот „Е-отпадот создава можности“

ООУ „Јоаким Крчовски“ - Крива Паланка како Еко училиште отпочна со реализација на првите активности на уште еден еколошки проект под наслов „Е-отпадот создава можности“. Проектот е во организација на ЗГ „Центар за климатски промени“ од Скопје подржан од постапувачот со електричен и електронски отпад фирмата ЕЛКОЛЕКТ Доо Скопје и Амбасадата на САД во Република Македонија. Повеќе

17.12.2015: Одржани презентации на тема е-отпад за учениците од основните училишта во Општина Аеродром

Во продолжение на веќе одржаните едукативни презентации за е-отпад во рамките на проектот „Е-отпад создава можности“ финансиран од Американската Амбасада во Скопје, Центар за климатски промени на ден 17 Декември оддржа презентации за учениците од ОУ „Лазо Ангеловски“ и ОУ „Александар Македонски“ во населба Лисиче, Општина Аеродром. Повеќе

14.12.2015: Одржани едукативни презентации за електричен и електронски отпад во две основни училишта од општина Карпош

Центар за климатски промени, во рамките на проектот „Е-отпад создава можности“ финансиран од Американската Амбасада во Скопје, со подршка на општина Карпош и компанијата за постапување со е-отпад „Елколект “Доо Скопје, на ден 14.12.2015 година (понеделник), одржа две едукативни презентации на тема електричен и електронски отпад. Повеќе

11.12.2015: Одржани едукативни презентации за е-отпад во две училишта од општина Гази Баба

Центар за климатски промени, во рамките на проектот „Е-отпад создава можности“ финансиран од Американската Амбасада во Скопје, на ден 11.12.2015 година, одржа две едукативни презентации на тема електричен и електронски отпад. Презентациите се оддржаа во ОУ „Дане Крапчев“ и ОУ „Стив Наумов“ во Општина Гази Баба и беа наменети за учениците од V-IX одделение. Повеќе

26.11.2015: Прв едукативен настан и отпочнување на проектот Е-отпад создава можности

На 26.11.2015 година, во општинското основно училиште Гоце Делчев-Скопје, општина Центар, се одржа првиот едукативен настан по повод отпочнување на проектните активности во рамките на проектот Е-отпад создава можности. На настанот присуствуваа ученици од основните училишта: Гоце Делчев, Димитар Миладинов, Јохан Хајнрих – Песталоци, Кирил и Методиј и Кочо Рацин. Повеќе

17.11.2015: Информација за Медиуми

Ве информираме дека утре на 18.11.2015 година, Центар за климатски промени – Гевгелија организира прес конференција со цел презентација на постигнатите резултатите од спроведувањето на проектот „Промоција на практики за управување со отпад и енергетска ефикасност во прекуграничниот регион“ 2007CB16IPO007-2012-3-026. Повеќе

20.10.2015: 29-30 Октомври 2015 година, Благоевград, Република Бугарија, се организира тркалезна маса за енергетска ефикасност

Центарот за климатски промени - Гевгелија и Алијансата на производители на еколошка енергија - БГ од Благоевград, организираат тркалезна маса за прашања поврзани со енергетска ефикасност во малите и средни претпријатија од прекуграничниот регион. Тркалезната маса ќе се одржи на 29 и 30 Октомври 2015 година, во Хотел Езерец, Благоеврад, со почеток во 15ч. Повеќе

19.10.2015: Одржана првата тркалезна маса за прашања поврзани со отпад, Струмица 16-17 Октомври 2015 година

16 – 17 Октомври 2015 година, Струмица, се одржа првата тркалезна маса за прашања поврзани со управувањето со отпадот во малите и средни претпријатија во Република Македонија. Тркалезната маса претставуваше одлична можност за компаниите од Југоисточниот регион на Македонија и областа Благоевград, Бугарија да се сретнат и да разговараат за проблемите со кои се соочуваат, потенцијалите и бариерите за подобрување на практиките за управување со отпад и ресурси, но исто така и да ја зголемат можноста за меѓусебна соработка и конкурентност. Повеќе

8.10.2015: Центар за климатски промени - Гевгелија организира тркалезна маса и бизнис средби на мали и средни претпријатија од Македонија и Бугарија

Центарот за климатски промени во рамките на својот проект „Промоција на практики за управување со отпад и енергетска ефикасност во прекуграничниот регион“ реф. Бр. 2007CB16IPO007 - 2012- 3 – 026, финансиран преку ИПА Програмата за прекугранична соработка Бугарија – Македонија, организира тркалезна маса за управување со отпад во прекураничниот регион, што ќе се оддржи на 16-17 Октомври 2015 (петок – сабота), во Хотел Есперанто Струмица, со почеток во 15 часот. Повеќе

30.07.2015: Oглас за мали и средни претпријатија од Југоисточниот регион на Mакедонија со цел обезбедување техничка помош за енергетска ефикасност и управување со отпад

Центарот за климатски промени во рамките на својот проект „Промоција на практики за управување со отпад и енергетска ефикасност во прекуграничниот регион“ реф. Бр. 2007CB16IPO007 - 2012- 3 – 026, финансиран преку ИПА Програмата за прекугранична соработка Бугарија – Македонија, објавува повик за доделување бесплатна техничка консултантска помош за компаниите од Југоисточниот регион со цел подобрување на управувањето со отпад или енергетска ефикасност. Повеќе

09.07.2015: Одржан семинар на тема “Обврски кои произлегуваат од законодавството за управување со отпад и предизвици за малите и средни претпријатија за добро управување со отпадот“

На ден 09.07.2015 година, Центарот за климатски промени – Гевгелија одржа семинар на тема “Обврски кои произлегуваат од законодавството за управување со отпад и предизвици за малите и средни претпријатија за добро управување со отпадот“,во просториите на Хотел Сириус во Струмица. На семинарот беа презентирани информации за придобивките од добро управување со отпадот во малите и средни претпријатија, како и законодавството за управување со отпад , при што ќе се фокусира на обврските кои произлегуваат од законодавството и како полесно компаниите да се усогласат со законските обврски кои произлегуваат од ова законодавство. Повеќе

05.07.2015: Центарот за климатски промени - Гевгелија организира семинар на тема “Обврски кои произлегуваат од законодавството за управување со отпад и предизвици за малите и средни претпријатија за добро управување со отпадот“

Центарот за климатски промени - Гевгелија, на ден 09.07.2015 година организира семинар на тема “Обврски кои произлегуваат од законодавството за управување со отпад и предизвици за малите и средни претпријатија за добро управување со отпадот“, кој ќе се оддржи во просториите на Хотел Сириус во Струмица со почеток во 10ч. Целта на семинарот е да презентира информации за придобивките од добро управување со отпадот во малите и средни претпријатија, како и законодавството за управување со отпад , при што ќе се фокусира на обврските кои произлегуваат од законодавството и како полесно компаниите да се усогласат со законските обврски кои произлегуваат од ова законодавство. Повеќе

03.06.2015: Одржан семинар за енергетска ефикасност на тема: „Со подобра енергетска ефикасност кон подобра конкурентност“

На ден 03.06.2015 година, Центарот за климатски промени-Гевгелија одржа семинар за енергетска ефикасност на тема “Со подобра енергетска ефикасност кон подобра конкурентност“, во просториите на Хотел Аполонија во Гевгелија. На семинарот беа презентрани информации и примери за начините на штедење на енергија во производствените капацитети на малите и средни претпријатија во југоисточниот регион на Република Македонија, како и користа од штедењето на енергија во различните производни процеси. Повеќе

01.06.2015: Центарот за климатски промени-Гевгелија организира семинар за енергетска ефикасност „Со подобра енергетска ефикасност кон подобра конкурентност“

Центарот за климатски промени-Гевгелија, на ден 03.06.2015 година организира семинар за енергетска ефикасност „Со подобра енергетска ефикасност кон подобра конкурентност“, кој ке се оддржи во просториите на Хотел Аполонија во Гевгелија со почеток во 10ч. Целта на семинарот е да презентира информации и примери за начините на штедење на енергија во производствените капацитети на малите и средни претпријатија во југоисточниот регион на Република Македонија, како и да ја прикаже користа од штедењето на енергија во различните производни процеси. Повеќе

02.05.2015: Семинари за Енергетска ефикасност и Управување со отпад за мали и средни претпријатија

Центар за климатски промени – Гевгелија ги известува сите заинтересирани мали и средни претпријатија кои се занимаваат со дрвопреработувачка, прехрамбена – вклуќувајќи и винарии, металопреработувачка, текстилна индустрија, дека во наредните два месеца ќе се спроведат два семинара на тема: Енергетска ефикасност за МСП и Управување со отпад за МСП. Повеќе

22.04.2015: Се подготвува „Студија за проценка на бизнис можностите во прекуграничниот регион“

Центар за климатски промени – Гевгелија како резултат на претходно спроведените истражувања ја спроведува активноста за подготвка на „Студија за проценка на бизнис можностите во прекуграничниот регион, со посебен фокус на управувањето со отпад и енергетска ефикасност во Југоисточниот плански регион на Република Македонија и Областа Благоевград од Бугарија“. Повеќе

25.03.2015: Креирање на база на податоци за МСП во Југоисточниот регион

Центар за климатски промени - Гевгелија во рамките на проектот „Промоција на практики за управување со отпад и енергетска ефикасност во прекуграничниот регион“ започна со спроведување на активности за креирање на база на податоци за мали и средни претпријатија кои се занимаваат со прехрамбена, дрвопреработувачка, метална, текстилна и услужна дејност во Југоисточниот регион на Македонија. Повеќе

23.01.2015: Центар за климатски промени - Скопје го одржа завршниот семинар со наслов "Со подобрен енергетски менаџмент кон подобра конкурентност"

На 29 јануари, 2015 година, во конференциската сала на ресторан Воденица Mulino – Скопје, во 10ч, Центар за климатски промени - Скопје, го одржа завршниот семинар со наслов "Со подобрен енергетски менаџмент кон подобра конкурентност", организиран во рамките на проектот "Подобрување на енергетскиот менаџмент во македонската индустрија", финансиран од страна на Норвешката Амбасада во Белград. Повеќе

23.01.2015: Центар за климатски промени организира завршен настан на проектот „Подобрување на енергетскиот менаџмент во македонската индустрија“

На 29 јануари 2015 година (четврток) Центар за климатски промени организира семинар во рамките на проектот „Подобрување на енергетскиот менаџмент во македонската индустрија“, финансиран од Норвешката Амбасада во Белград. Целта на семинарот е да ги презентира резултатите од проектот и расположливите финансиски инструменти за поддршка на проекти за енергетска ефикасност во малите и средни претпријатија. Повеќе

02.12.2014: Одржана тркалезна маса за „Студија за опасен отпад“( прва фаза)

На 1 Декември 2014 година, во просториите на Стопанската Комора на Македонија се оддржа Тркалезна маса со цел презентирање на Студијата за опасен отпад (прва фаза), која е изработена за потребите на Министерството за животна средина и просторно планирање, во рамките на проектот „Интегрирано спречување и контрола на загадувањето“ , имплементиран од Центар за климатски промени – Скопје и Норск Енерги-Осло. Повеќе

13.03.2014: Обука за енергетски менаџмент во прехрамбената индустрија во Македонија

Период на одржување: (Април – Јуни 2014 година).
Центарот за климатски промени, во рамките на својот проект „Подобрување на енергетскиот менаџмент во македонската индустрија“, организира тридневна бесплатна обука за компаниите од македонската прехрамбена индустрија. Обуката има за цел да ги унапреди капацитетите на вработените задолжени за управувањето со енергијата и производствениот процес и воедно да ги подобри енергетските и еколошките перформанси на компаниите. Повеќе

13.03.2014: Одржан информативен семинар за енергетски менаџмент во индустрија

На 13 март 2014 година, во Стопанската комора на Македонија се одржа првиот семинар во рамките на Проектот „Подобрување на енергетскиот менаџмент во македонската индустрија“, којшто го реализира Центарот за климатски промени, со поддршка на Агенцијата за енергетика на РМ, Машинскиот факултет од Скопје и Стопанската комора на Македонија. Повеќе

06.03.2014: Информативен семинар за подобрување на енергетскиот менаџмент во индустрија

На 13ти март 2014 година, Центарот за климатски промени организира Семинар за Енергетски Менаџмент во индустрија. Семинарот се организира во рамките на проектот „Подобрување на енергетскиот менаџмент во македонската индустрија“ финансиран од Норвешката Амбасада во Белград и за присуството НЕ се наплатува никаков надомест. Повеќе

30.01.2014: Започна да се спроведува проектот „Подобрување на енергетскиот менаџмент во Македонската индустрија“

На 30 јануари 2014 година, Проектот „Подобрување на енергетскиот менаџмент во Македонската индустрија“ официјално започна со имплементација и ќе би спроведуван до декември 2014 година. Проектот ќе биде имплементиран од Центар за климатски промени-Скопје, подржан од Агенција за енергетика на РМ, Машински факултет од Скопје, Стопанска Комора на Македонија под техничка супервизија на норвешката компанија Норск Енерги. Повеќе

28.01.2014: Официјално отворање на проектот "Подобрување на енергетски менаџмент во Македонската индустрија"

Во четврток 30ти јануари 2014година Центарот за климатски промени организира официјалното отворање на проектот „Подобрување на енергетскиот менаџмент во македонската индустрија“. Настанот ќе се одржи во Стопанска Комора на Македонија на 30ти јануари 2014 (четврток) и ќе ги презентира проектните активности наменети за македонската прехранбена индустрија. Повеќе

24.01.2014: Студиско патување во Норвешка

Во рамките на проектот Зајакнување на капацитетите на МЖСПП за интегрирано спречување и контрола на загадувањето и управување со опасен отпад беше организирано студиско патување во Норвешка. Целта на патувањето беше запознавање со норвешкиот систем за постапување со отпадна електрична и електронска опрема. Повеќе

10.01.2014: Центарот за климатски промени Скопје во соработка со Норск Енерги од 10.01.2014 година започнува со работа на тригодишниот проект „Интегрирано спречување и контрола на загадувањето во Македонија“ финансиран од страна на Министерството за Надворешни Работи на Кралството Норвешка.

Целта на проектот е обезбедување на техничка помош за донесување предлог измени на законодавството во областа на интегрираното спречување и контрола на загадувањето и усогласување со Директивите за ИСКЗ/Индустриски емисии, подобрување на вештините на одделението за ИСКЗ ... Повеќе

10.12.2013: Центарот за климатски промени потпиша договор со Норвешката Амбасада во Белград за имплементација на проектот „Подобрување на управувањето со енергијата во македонската индустрија“

Проектот има за цел да ги зајакне капацитетите на македонската индустрија со цел подобро управување со енергијата и намалување на трошоците во производствениот процес, при што ќе обезбеди тренинг обуки за заинтересираните компании во период од 3 месеци. Повеќе

25.11.2013: Центарот за климатски промени се подготвува за подобрување на енергетскиот менаџмент во македонската индустрија

Проектот ќе се спроведува една година, фокусирајќи се на имплементација на практики за енергетски менаџмент во индустријата за преработка за храна, со цел намалување на потрочувачката на енергија и подобрување на капацитетите за управување со енергијата. Повеќе

22.11.2013: Промовиран извештај за влијанието на климатските промени врз културното наследство

Поврзувањето на глобалните климатски промени со археолошките и историски структури беше предизвик не само за нашата земја, туку и за поширокиот регион, бидејќи не постојат претходни студии кои вршат проценка на влијанието на климатските промени врз културното наследство – истакна Заменик Министерот за животна средина и просторно планирање, Стево Темелковски, во своeто поздравно обраќање на Промоцијата на извештајот за влијанието на климатските промени врз културното наследство, која се одржа денес, во Музејот на град Скопје. Повеќе

Контакт

Адреса: Разловечко Востание 2а-2/8,
Град: Скопје
Држава:Македонија
Телефон: +389 2 5208 330
Е-маил: contact@ckp.org.mk
centarzaklimatskipromeni@yahoo.com

Следете не